Vad kostar en begravning?

Vi vet alla om att vi en dag kommer att dö, men när det sker så kommer det ofta som en överraskning ändå. När en anhörig går bort vill man inte behöva tänka på att behöva leta efter olika priser på begravningar. Att på egen hand då skriva ned hur man vill ha det underlättar för alla parter, och du får den begravning du själv önskar. Men hur ligger det då till med kostnad för en begravning? Kan man se till att ens begravning inte kommer att springa iväg i pris? 

Vad är det som kostar?

När man anlitar en begravningsentrepenör så ska de ha en viss summa för att sköta om bokning av ceremoni, de ska också ha betalt för transporter. Sedan tillkommer kostnader för musik om man vill att någon ska spela något, och även kista som är ett krav. När det gäller kistor kan man hitta billiga alternativ som är gjorda av spånskivor och de kostar cirka 3 till 4 tusen kronor. Det finns även mer exklusiva kistor som kostar 50 000 kr, och mer därtill. En kostnad som många glömmer av är gravsten om man vill ha en gravplats. 

Vad ska man räkna med som minst?

Vill man hålla nere kostnader så ska man välja en traditionell ceremoni i kyrkan, vilken är kostnadsfri om man är medlem i Svenska Kyrkan. Man kan då också välja att bli kremerad och placerad i minneslund, vilket inte heller kostar något. Låter man även kyrkans organist sköta musiken så ingår det oftast. Med de billigaste alternativen får man dock räkna med en kostnad på runt 10 000 kronor som lägst.  

12 Mar 2019