Julklappar och andra gåvor till anställda - hur fungerar det?

julklappar till anställda

Att som företagare ge sina anställda gåvor vid speciella tillfällen är ett trevligt inslag. Att ge julklappar till anställda är ett sätt att visa dem uppskattning. Dock är det ju så att det gäller att se upp, för vissa saker måste du som arbetsgivare betala skatt för. Ofta kan julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor till anställda vara fria från skatt, under vissa förutsättningar.

Man brukar säga att i huvudregel så är en gåva från arbetssgivaren skattepliktig. Men det finns undantag. Undantagen är julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. Dock får inte gåvans värde överstiga en viss beloppsgräns.  Det går att läsa allt om detta på Skatteverket, om vad som gäller. 

Satsa på att ha julgodis på företaget

Något annat som är poppis att ha runt jul, det är julgodis företag. Antingen för att dela ut till de anställda som gåva eller för att ha stående på fikabordet. Även pepparkakor och annat uppskattas av anställda att få fri tillgång till i december. Det är en motivationshöjare, både att få en julklapp och att få äta en massa gott godis. 

Adventsfika är en trevlig tradition

En hel del företag brukar även satsa på att ha adventsfika. Alltså att man då varje fredag inför första, andra, tredje och fjärde advent fikar tillsammans och då med godsaker som lussebullar, pepparkakor, clementiner med mera. Ibland kan det vara företaget som står för det, ibland går de anställda samman och ordnar ihop inför varje fredag. 

 

9 Oct 2019