Få en bättre privatekonomi

Att ha en bra ekonomi, det är ett måste för både företagare och privatpersoner. Det går faktiskt rätt lätt att få till en bra ekonomi, det behöver inte vara så krångligt som du kanske tror. Du måste inte göra långa uträkningar, spara alla kvitton eller fylla i en massa Excel-ark för att få koll på dina pengar. Börja helt enkel med en genomgång som ett första steg till att få en bättre ekonomi. Ta lite tid och lägg på att få en bra överblick och kolla hur din ekonomi ser ut så att du får en ekonomisk överblick. Det kan du lättast få genom att kolla din internetbank där det brukar finnas en tydlig kontoöversikt. 

Har du autogirodragningar?

Om du har flera autogiron så bör du kolla vad det är som dras. Kanske det är så att du har autogiro för att betala olika abonnemang som film, tv, musik, telefon med mera. Det kan vara läge att omvärdera dessa och se över vad du lägger varje månad på dessa saker. Du kanske betalar överpriser och nyttjar du ens alla tjänster du betalar för?

Om du saknar autogiron så kan det vara fördel att fixa det hos vissa ställen. Du kan ansluta regelbundna stora och medelstora utgifter till denna funktion för att skapa en tydlighet i ekonomin. När sådana utgifter dras automatiskt så får du en trygghet i ett att viktiga fakturor betalas.

Använder du kreditkort och avbetalning?

Om du har ett eller flera kreditkort samt att du har vissa saker på avbetalning så kanske du även vet att det ofta är onödigt dyra räntor på dessa? Om du missar att betala så kan det bli ännu dyrare. Att ha ett kreditkort kan vara bra i nödfall, men ska inte användas regelbundet. 

Har du koll på din hushållskassa?

Pengar för mat och annat, vet du hur mycket du lägger på det varje månad? Sedan, har du koll på hur mycket mat du slänger varje månad? Idag är det många som handlar för mycket mat, som blir dåligt och så slängs det. Det är detsamma som att kasta pengar i sjön. Sedan är det många som kastar matvaror för att datumet gått ut. Gör inte det! Lukta och smaka, mycket av det går att använda även efter utgånget datum. 

Det är bra att kolla igenom ditt kylskåp och din frys varje vecka. Du kan då lättare planera en meny på saker du har hemma. Det är även bra att handla rätt mängd råvaror till din matlagning och spara en massa pengar. Se även till att du gör matlådor och har med dig till jobbet. 

Så får du bättre ekonomi

Ett sätt att få bättre ekonomi är så klart att öka inkomsterna. Kanske du kan lära dig trading? Du får koll på guldpriser med mera på FxForex.se. Att få in pengar kan även ske genom att sälja av saker du inte behöver. Kolla igenom garderoben, vinden och förrådet och sälj på nätet eller loppis.

Se till så att du alltid betalar dina räkningar i tid, så att du slipper påminnelseavgifter och andra onödiga tillägg. Kolla över dina olika abonnemang, du behöver kanske inte ha flera olika streamingtjänster utan det kan räcka med en. 

Skippa bilen om du kan och åk kollektivt eller cykla och promenera. Alternativt samåk med andra.

Andra bra saker för att få en bättre ekonomi

 • Fixa autogiro eller e-fakura och slipp onödiga avgifter.
 • Handla aldrig mat när du är hungrig utan se till att du går och handla när du är lagom mätt. Så att du får med dig endast det du behöver. Skriv gärna en handlingslista hemma med innan.
 • Försök att inte äta ute så ofta, samt se till att laga så mycket mat som möjligt från grunden.
 • Om du ofta köper kaffe, snabbmat, godis och annat på väg till och från jobbet så kan det snart bli dyrt. Hoppa över dessa och spara pengar.
 • Om du enkelt vill hålla koll på dina utgifter så finns det flera appar som du kan använda dig av.
 • Skapa en budget och håll dig till den.
 • Låt bli att köpa nya kläder. Det fungerar utmärkt att köpa second hand och det är bra för både plånboken och miljön. 
 • Ta vissa dagar där du bestämmer dig för att inte handla något alls. Inför alltså helt köpstopp vissa dagar.
 • Se till att utnyttja medlemsrabatter, medlemskort med mera. 
 • Se till att du börjar spara regelbundet. Det genom att spara i aktier, fonder eller bara på ett separat sparkonto.
 • Försök att låta bli att köpa på avbetalning. Det kan oftast bli dyrare varor med all ränta som tillkommer. 
 • Du kan spara en massa pengar genom att minska eller sluta helt med rökning och snusning. Även att dra ner på krogkvällar gör att du sparar pengar.
18 Aug 2020