Arbetskläder och klädkoder

Inom olika yrken idag så har man olika sorters arbetskläder. Det vanligaste på kontor, är att man har på sig sina egna kläder, men att man styrs av en klädkod. Det beror lite på vad för slags kontor och arbetsplats man har, vad man bör ha på sig. Ofta räcker det att man är propert klädd så att säga. En del föredrar att ha kavaj, medan andra är ok med att det är jeans och skjorta. Det är bra att kolla in vad det är för klädkod på den arbetsplats du ska börja på, så att du vet vad för slags arbetskläder du bör satsa på. Andra yrken har istället uniformer, som är enhetliga. Det kan vara att man då jobbar på lager, på hotell eller liknande.

En del yrken kräver skyddskläder

Det finns yrken idag som kräver att man har personlig skyddsutrustning. I det ingår även skyddskläder. Dessa skyddskläder är utformade för att skydda arbetstagarens säkerhet och hälsa.

Saker som räknas som personlig skyddsutrustning är bland annat detta:

Hörselskydd
Ögon- och ansiktsskydd
Skyddsskor
Personlig fallskyddsutrustning
Huvudskydd
Skyddskläder
Skyddshandskar
Andningsskydd
Flytvästar

Det är då arbetsgivaren som ska stå för dessa kläder och utrustning.

Vanliga arbetskläder får du ofta stå för själv

När det gäller de jobb där det inte är skyddskläder som gäller, utan bara "vanliga" arbetskläder, så är det ofta du själv som får köpa arbetskläder. Dock kan det förekomma att arbetsgivare står för en del plagg, med logga på, som profilkläder. 

5 jul 2020